Gurmánův průvodce po Baleárských ostrovech: tyto dobroty by vám neměly uniknout

Baleárské ostrovy – to je slunce, pláže, moře a... jídlo! Tyto krásné ostrovy v západním Středomoří, zahrnující Mallorcu, Menorcu, Ibizu a Formenteru, nejsou jen rájem pro milovníky slunce a moře, ale také skutečným eldoradem pro všechny, kdo rádi objevují nové chutě a vůně. Pojďme se podívat na několik delikates, které byste rozhodně neměli minout.

Ensaimada – sladký poklad Mallorky

Ensaimada je tradiční sladké pečivo z Mallorky, které okouzlí svou jemností a lahodnou chutí. Tento kulatý zákusek, stočený do spirály a posypaný cukrem, má své kořeny v arabské kuchyni. Existují různé varianty – od klasické bez náplně po verze plněné dýňovým džemem (cabell d'angel) nebo čokoládou. Ensaimada je skvělým suvenýrem a ideální pochoutkou ke kávě.

Hierbas Ibicencas – kouzlo bylin v lahvi

Hierbas Ibicencas je tradiční likér z Ibizy, vyrobený z místních bylin a rostlin. Tento aromatický nápoj vzniká macerací bylin v alkoholu a je oblíbený jako digestiv po jídle. Jeho jedinečná chuť je výsledkem kombinace anýzu, rozmarýnu, tymiánu, máty a dalších bylin. Hierbas Ibicencas je často podáván s kostkou ledu a doporučuje se vychutnat ho pomalu, aby se plně rozvinuly všechny jeho chutě.

Sobrasada – královna klobás

Sobrasada je měkká, jemně kořeněná klobása, typická pro Mallorku. Je vyrobena z mletého vepřového masa, papriky a dalších koření. Tato delikatesa se často maže na chléb, ale je také vynikající v kombinaci s medem nebo jako ingredience v různých pokrmech. Sobrasada je ideální pro milovníky výrazných chutí a její konzumace je opravdovým gastronomickým zážitkem.

Sobrasada Mallorca, Can Company, edelikatesy.cz

Mahónský sýr – ostrovní poklad Menorky

Milovníci sýrů si přijdou na své na Menorce, kde se vyrábí slavný Mahónský sýr. Tento kravský sýr je známý svou bohatou, máslovou chutí a jemně slaným nádechem. Vyrábí se ručně a zraje několik měsíců až let, což mu dodává intenzivní aroma a chuť. Nejlépe si ho vychutnáte s trochou olivového oleje a pepře nebo jednoduše s čerstvým chlebem.

Mahon semicurado, Quesos Binillubet, edelikatesy.cz

Gató de Almendra – mandlový ráj

Mallorca je proslulá svými mandlovníky, a tak zde nesmí chybět ani mandlové zákusky. Gató de Almendra je lahodný dort z mletých mandlí, cukru a vajec, často podávaný s mandlovou zmrzlinou. Tento dezert je lehký a nadýchaný, s intenzivní mandlovou chutí. Je to dokonalý závěr středomořského oběda a určitě si ho oblíbíte.

Pomada – letní osvěžení z Menorky

Pomada je osvěžující nápoj z Menorky, který se skládá z místního ginu Xoriguer a citrónové limonády. Tento drink je ideální pro horké letní dny, kdy příjemně ochladí a osvěží. Pomadu najdete téměř na každém rohu, ať už v tradiční hospůdce nebo na plážovém baru. Tento nápoj je symbolem menorské pohody a stojí za to ho vyzkoušet.

Flaó – sladká chuť Ibizy

Na Ibize byste neměli vynechat Flaó – tvarohový koláč s příchutí máty a anýzu. Tento dezert má své kořeny v období středověku, kdy ho připravovali místní mniši. Flaó je skvělým příkladem toho, jak se na Ibize prolínají různé kulturní vlivy. Jeho unikátní chuť vás zaručeně překvapí a nejlépe si ho vychutnáte s šálkem kávy nebo čaje.